eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domindukcyjkaRe: indukcyjka
  • Data: 2012-05-04 23:56:59
    Temat: Re: indukcyjka
    Od: Fragile <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Fri, 4 May 2012 23:03:12 +0200, yapann napisał(a):

    >> policzyć ile w warunkach zapewniających stu procentową sprawność potrzeba
    >
    > na babską logikę, jeśli mam porównywać - to po co mi stuprocentowa
    > sprawność?
    >
    > ale może postawię pytania inaczej:
    > czy indukcja (wg założeń / zasady) pracuje inaczej kiedy ma ger na cały blat
    > a kiedy ma zająty tyko fragment pola?
    >
    Pracuje tak samo, ale na mniejszym bądź większym obszarze (w zależności od
    wielkości naczynia). Myślę, że pobór energii na określonym 'biegu' jest
    taki sam.
    >
    > Przypuszczam, że od jakiejś parady
    > jest na tym polu narysowany mały i duży obrys.
    >
    "(...) indukcja oddziałuje tylko na metal ferromagnetyczny (...). Pole
    indukcyjne wytwarza ciepło (tym samym zużywa energię) tylko wtedy, gdy jest
    w bezpośrednim kontakcie z metalowym naczyniem i _tylko na polu_, jakie
    odpowiada jego wielkości. Nie nagrzewa się zatem żadna część płyty
    wykraczająca poza dno garnka, a po zdjęciu naczynia z kuchenki, płyta
    pozostaje zimna.

    Na tym polega główna równica między płytą indukcyjną a ceramiczną. W
    przypadku standardowych płyt ceramicznych energia elektryczna dociera do
    grzałki, która ogrzewa pole grzejne, a dopiero to pole ogrzewa garnek.
    Indukcja skraca nam ten proces, a przez to przyczynia się do oszczędności
    energii.(...)"

    Pozdrawiam,
    M.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1