eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieDlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ? › Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!.POSTED.77-253-38-91.dyna
    mic.inetia.pl!not-for-mail
    From: LordBluzg(R)?? <m...@p...onet.pl>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym
    siarczynami ?
    Date: Wed, 21 Jun 2023 00:24:38 +0200
    Organization: A.P.Z.
    Message-ID: <u6t8vc$af5r$1@portraits.wsisiz.edu.pl>
    References: <5...@g...com>
    <u6ra51$m3b$1$lisciast@news.chmurka.net>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <3...@g...com>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <4...@g...com>
    <u6t63f$acc6$1@portraits.wsisiz.edu.pl>
    <c...@g...com>
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Injection-Date: Tue, 20 Jun 2023 22:24:44 -0000 (UTC)
    Injection-Info: portraits.wsisiz.edu.pl;
    posting-host="77-253-38-91.dynamic.inetia.pl:77.253.38.91";
    logging-data="343227"; mail-complaints-to="a...@w...edu.pl"
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:102.0) Gecko/20100101
    Thunderbird/102.12.0
    Content-Language: pl
    In-Reply-To: <c...@g...com>
    X-Antivirus: AVG (VPS 230620-6, 20.6.2023), Outbound message
    X-Antivirus-Status: Clean
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:590780
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 21.06.2023 o 00:11, WS pisze:

    >> BARBARZYŃCA!
    >>
    >> Ja karmię winogrono...wróć...
    >>
    >> Mam prasę i tłoczę winogrono. Dodaję drożdży winiarskich 18% i proporcję
    >> słodu (cukier z wodą przegotowaną w stężeniu) w...wiaderku. Po 4-5
    >> dniach usuwam łupiny (owoc) i moszcz wlewam do baniaka. Dodaję drożdży
    >> winiarskich i pożywkę (proporcje zależne od ilości i wynikowego, czy
    >> chcę mieć wino wytrawne czy słodkie czy półsłodkie). Każde wino ma u
    >> mnie >17%.??
    >
    > ;)
    > tez tak kiedyś robiłem, czyli im więcej powera tym lepiej ;) ale już mi przeszło...
    chcąc się nawalić taniej wódę lub spiryt kupić ;)

    Druga PROFANACJA! Ja nawet nalewek nie robię bo to żadne wyzwanie/kupić.

    > przecież toto winem nie jest: https://www.prawoalkoholowe.pl/tag/wino/

    Ale wiesz, że to napisali ci, którzy czują konkurencję dobrego trunku?
    Napisałem też, że robię słabsze wina...problem w ilości bo gorzej
    znaleźć koneserów smaku/claru niż tych co lubią się najebać a nie wypić
    beczki.

    W Polsce wino do obiadu to profanacja. Ja jednak preferuję słabe ale dobre.

    > Ja robię tylko czerwone, maceracja kilka dni i na prasę...
    > Obecnie staram się nie dolewać wody ani nie dodawać cukru, w sumie trochę kwaśne
    wychodzi...
    > Dobrych kilka lat temu robiłem mocne z jabłek - sam sok + cukier, ale następny
    będzie jednak wytrawny cydr ;) niestety nie w tym roku, bo jabłek będzie max na 2
    szarlotki :(
    >

    Ja jednak stawiam na kilka gatunków (swoje nalepki/nazwy QR cody nawet).
    Mam w tym radochę, bo co impreza rodzinna to serwuję i chwalą i nie
    muszę niczego kupować, jak goście przyjdą.

    --
    LordBluzg(R)??
    <<<?i? ć?d?? i Putina i ęjcaredefnoK>>>

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1