eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieDlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ? › Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
  • Data: 2023-06-21 00:51:41
    Temat: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
    Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Pan WS napisał:

    >> Bardzo dobre porównanie. Ci "domowi winiarze" to własnie relikt komuny.
    >> Produkują wino z buraków -- bo cały alkohol w tym "winie" pochodzi z
    >> fermentacji rafinowanego cukru buraczanego. Dodane owoce to tam robią
    >> głównie kolor, bo o smaku i aromacie tego klarowanego zacieru lepiej
    >> nie mówić.
    >
    > Hm, jakoś nie mogę się zgodzić z taką wersją. Sam robię wino i piwo,
    > cydr w planach. Jako fan maksymalnie wytrawnych trunków mam prosto:
    > celem jest zamiana całego naturalnego cukru zawartego w owocach w alko,
    > więc nie muszę kombinować - drożdże "padają" z braku pożywienia ;)

    Skoro tak, to już lepiej. Jeśli udaje się w polskich warunkach uzyskać
    winogrona na tyle słodkie, by po przetworzeniu na alkohol, jego moc
    dawała stabilność, to gratulacje.

    --
    Jarek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1