eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieDlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!.POSTED.77-253-38-91.dyna
    mic.inetia.pl!not-for-mail
    From: LordBluzg(R)?? <m...@p...onet.pl>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym
    siarczynami ?
    Date: Wed, 21 Jun 2023 02:52:02 +0200
    Organization: A.P.Z.
    Message-ID: <u6thkv$am4v$1@portraits.wsisiz.edu.pl>
    References: <5...@g...com>
    <u6ra51$m3b$1$lisciast@news.chmurka.net>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <3...@g...com>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <4...@g...com>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Injection-Date: Wed, 21 Jun 2023 00:52:47 -0000 (UTC)
    Injection-Info: portraits.wsisiz.edu.pl;
    posting-host="77-253-38-91.dynamic.inetia.pl:77.253.38.91";
    logging-data="350367"; mail-complaints-to="a...@w...edu.pl"
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:102.0) Gecko/20100101
    Thunderbird/102.12.0
    Content-Language: pl
    In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
    X-Antivirus: AVG (VPS 230620-6, 20.6.2023), Outbound message
    X-Antivirus-Status: Clean
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:590789
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 21.06.2023 o 00:51, Jarosław Sokołowski pisze:
    > Pan WS napisał:
    >
    >>> Bardzo dobre porównanie. Ci "domowi winiarze" to własnie relikt komuny.
    >>> Produkują wino z buraków -- bo cały alkohol w tym "winie" pochodzi z
    >>> fermentacji rafinowanego cukru buraczanego. Dodane owoce to tam robią
    >>> głównie kolor, bo o smaku i aromacie tego klarowanego zacieru lepiej
    >>> nie mówić.
    >>
    >> Hm, jakoś nie mogę się zgodzić z taką wersją. Sam robię wino i piwo,
    >> cydr w planach. Jako fan maksymalnie wytrawnych trunków mam prosto:
    >> celem jest zamiana całego naturalnego cukru zawartego w owocach w alko,
    >> więc nie muszę kombinować - drożdże "padają" z braku pożywienia ;)
    >
    > Skoro tak, to już lepiej. Jeśli udaje się w polskich warunkach uzyskać
    > winogrona na tyle słodkie, by po przetworzeniu na alkohol, jego moc
    > dawała stabilność, to gratulacje.
    >
    To zależy od położenia, czy północ czy południe. Na południu daje radę.
    W tym roku, winogrono (północ) dostało liście na początku czerwca. W
    innych latach było nawet kwiecień...ale nie przesądzam, bo jeśli
    temperatura we wrześniu będzie jeszcze odpowiednia, to dojrzeje u mnie.

    Ostatnie 2 lata, nie dojrzało 100%. W 2021 było 90% a w 2022 to jakieś
    80% przed pierwszym przymrozkiem *średnio/gatunkowo. Mam też takie
    odmiany, które mają krótszy okres wegetacji i dojrzały w 100% zawsze :)
    Te "winne" potrzebują więcej.
    --
    LordBluzg(R)??
    <<<?i? ć?d?? i Putina i ęjcaredefnoK>>>

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1