eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePiec do pieczenia chleba/pizzyRe: Piec do pieczenia chleba/pizzy
  • X-Received: by 2002:ad4:5be5:: with SMTP id k5mr66038069qvc.124.1641766734352; Sun,
    09 Jan 2022 14:18:54 -0800 (PST)
    X-Received: by 2002:ad4:5be5:: with SMTP id k5mr66038069qvc.124.1641766734352; Sun,
    09 Jan 2022 14:18:54 -0800 (PST)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!feeder1.feed.usenet.farm!feed.usenet.farm!weretis.net!fee
    der6.news.weretis.net!news.misty.com!border2.nntp.dca1.giganews.com!nntp.gigane
    ws.com!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.go
    oglegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Sun, 9 Jan 2022 14:18:54 -0800 (PST)
    In-Reply-To: <61db48c4$0$536$65785112@news.neostrada.pl>
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=37.248.201.44;
    posting-account=WKCfJQoAAABGeHkoWcAFup86Q28I2YKQ
    NNTP-Posting-Host: 37.248.201.44
    References: <o...@l...harvard.local>
    <srer34$uvu$1$Janusz@news.chmurka.net>
    <e...@g...com>
    <61db48c4$0$536$65785112@news.neostrada.pl>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <2...@g...com>
    Subject: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    From: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
    Injection-Date: Sun, 09 Jan 2022 22:18:54 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Lines: 56
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:580332
    [ ukryj nagłówki ]

    niedziela, 9 stycznia 2022 o 21:42:47 UTC+1 Uzytkownik napisał(a):
    > W dniu 09.01.2022 o 15:32, Zenek Kapelinder pisze:
    > >> Mam piekarnik elektryczny Zanussi w którym wypieka żona 3 bochenki
    > >> chleba za 1 zamachem, pizzę także kilka można. Wszystko na termoobiegu,
    > >> 2,2kW mocy.
    > >> Więc zwykły piekarnik z termoobiegiem daję radę :)
    > Dokładnie i to jest najlepsze rozwiązanie do pieczenia chleba i pizzy.
    > Zwykły lub mniej zwykły piekarnik np. taki z funkcją pary. Tutaj polecam
    > piekarniki Electrolux, które mają programy wypieku prawdziwego chleba
    > wraz z procesem wyrastania/fermentacji ciasta, a funkcja pary pozwala
    > przeprowadzić proces wypieku bez zbytniego przypieczenia skórki. Chleb
    > ma wtedy chrupiącą, brązową, ale nie spieczoną skórkę.
    > > W pieczeniu chleba samo pieczenie nie jest specjalnie upierdliwe. W pieczeniu
    chleba upierdliwe jest zrobienie ciasta. Jak się zrobi to trzeba wszystko posprzątać,
    umyć. Maszynka do chleba ma tą zaletę że wrzuca się składniki i włącza. Jak upiecze
    wyjmuje sie chleb i czeka do następnego razu. Maszynkę mam wiele lat i ten helm co
    się w nim rozrabia myłem dwa razy. Raz jak dżem próbowałem zrobić. A drugi raz jak
    próbowałem wymieszać w nim składniki na kiełbasę. Jeszcze był trzeci raz a
    jednocześnie pierwszy. Jak kupiłem maszynkę to umysłem to co się z ciastem styka.
    > Ile razy w tej maszynce piekłeś pizzę?
    >
    > Zwróć uwagę, że Tomasz nie pyta o wypiekacz do bułek, ale o piec do
    > pieczenia chleba i pizzy. Twój wypiekacz nie służy do pieczenia chleba,
    > ale tylko i wyłącznie do wypieku bułki drożdżowej.
    >
    > Wypiek bułki drożdżowej i wypiek chleba to są dwa, całkiem różne
    > procesy, a podstawą wypieku prawdziwego chleba jest przygotowanie
    > zakwasu żytniego, odpowiednie wyrobienie ciasta i przeprowadzenie
    > procesu fermentacji tego ciasta.
    >
    > Co najważniejsze, chleb wypieka się bez dodatku drożdży lub z bardzo
    > niewielkim ich dodatkiem. Bułka natomiast wypiekana jest bez zakwasu
    > zasadniczo z użyciem samych drożdży.
    Nie wiesz to czytaj a nie pisz. Najlepiej dla ciebie będzie jak będziesz odpisywał
    tylko jak pytany jesteś. Co do twojego durnego pytania o pieczenie pizzy w maszynce.
    Wiem że masz dwucyfrowy współczynnik inteligencji ale że on jest w okolicach benzyny
    niebieskiej do tej pory nie przypuszczałem. Pizzy w maszynce nie piekłem ale ciasto
    na pizzę kręciłem w maszynce ostatnio w czwartek. Jak chcesz się przydać to daj
    przepis na wodny chleb.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1