-
X-Received: by 2002:ad4:5be5:: with SMTP id k5mr66038069qvc.124.1641766734352; Sun,
09 Jan 2022 14:18:54 -0800 (PST)
X-Received: by 2002:ad4:5be5:: with SMTP id k5mr66038069qvc.124.1641766734352; Sun,
09 Jan 2022 14:18:54 -0800 (PST)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!feeder1.feed.usenet.farm!feed.usenet.farm!weretis.net!fee
der6.news.weretis.net!news.misty.com!border2.nntp.dca1.giganews.com!nntp.gigane
ws.com!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.go
oglegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.misc.budowanie
Date: Sun, 9 Jan 2022 14:18:54 -0800 (PST)
In-Reply-To: <61db48c4$0$536$65785112@news.neostrada.pl>
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=37.248.201.44;
posting-account=WKCfJQoAAABGeHkoWcAFup86Q28I2YKQ
NNTP-Posting-Host: 37.248.201.44
References: <o...@l...harvard.local>
<srer34$uvu$1$Janusz@news.chmurka.net>
<e...@g...com>
<61db48c4$0$536$65785112@news.neostrada.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <2...@g...com>
Subject: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
From: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Injection-Date: Sun, 09 Jan 2022 22:18:54 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 56
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:580332
[ ukryj nagłówki ]niedziela, 9 stycznia 2022 o 21:42:47 UTC+1 Uzytkownik napisał(a):
> W dniu 09.01.2022 o 15:32, Zenek Kapelinder pisze:
> >> Mam piekarnik elektryczny Zanussi w którym wypieka żona 3 bochenki
> >> chleba za 1 zamachem, pizzę także kilka można. Wszystko na termoobiegu,
> >> 2,2kW mocy.
> >> Więc zwykły piekarnik z termoobiegiem daję radę :)
> Dokładnie i to jest najlepsze rozwiązanie do pieczenia chleba i pizzy.
> Zwykły lub mniej zwykły piekarnik np. taki z funkcją pary. Tutaj polecam
> piekarniki Electrolux, które mają programy wypieku prawdziwego chleba
> wraz z procesem wyrastania/fermentacji ciasta, a funkcja pary pozwala
> przeprowadzić proces wypieku bez zbytniego przypieczenia skórki. Chleb
> ma wtedy chrupiącą, brązową, ale nie spieczoną skórkę.
> > W pieczeniu chleba samo pieczenie nie jest specjalnie upierdliwe. W pieczeniu
chleba upierdliwe jest zrobienie ciasta. Jak się zrobi to trzeba wszystko posprzątać,
umyć. Maszynka do chleba ma tą zaletę że wrzuca się składniki i włącza. Jak upiecze
wyjmuje sie chleb i czeka do następnego razu. Maszynkę mam wiele lat i ten helm co
się w nim rozrabia myłem dwa razy. Raz jak dżem próbowałem zrobić. A drugi raz jak
próbowałem wymieszać w nim składniki na kiełbasę. Jeszcze był trzeci raz a
jednocześnie pierwszy. Jak kupiłem maszynkę to umysłem to co się z ciastem styka.
> Ile razy w tej maszynce piekłeś pizzę?
>
> Zwróć uwagę, że Tomasz nie pyta o wypiekacz do bułek, ale o piec do
> pieczenia chleba i pizzy. Twój wypiekacz nie służy do pieczenia chleba,
> ale tylko i wyłącznie do wypieku bułki drożdżowej.
>
> Wypiek bułki drożdżowej i wypiek chleba to są dwa, całkiem różne
> procesy, a podstawą wypieku prawdziwego chleba jest przygotowanie
> zakwasu żytniego, odpowiednie wyrobienie ciasta i przeprowadzenie
> procesu fermentacji tego ciasta.
>
> Co najważniejsze, chleb wypieka się bez dodatku drożdży lub z bardzo
> niewielkim ich dodatkiem. Bułka natomiast wypiekana jest bez zakwasu
> zasadniczo z użyciem samych drożdży.
Nie wiesz to czytaj a nie pisz. Najlepiej dla ciebie będzie jak będziesz odpisywał
tylko jak pytany jesteś. Co do twojego durnego pytania o pieczenie pizzy w maszynce.
Wiem że masz dwucyfrowy współczynnik inteligencji ale że on jest w okolicach benzyny
niebieskiej do tej pory nie przypuszczałem. Pizzy w maszynce nie piekłem ale ciasto
na pizzę kręciłem w maszynce ostatnio w czwartek. Jak chcesz się przydać to daj
przepis na wodny chleb.
Następne wpisy z tego wątku
- 09.01.22 23:48 Marek
- 10.01.22 08:42 Uzytkownik
- 10.01.22 08:48 CleverBot
- 10.01.22 11:17 ąćęłńóśźż
- 10.01.22 11:27 Collie
- 10.01.22 12:51 WS
- 10.01.22 16:12 Zenek Kapelinder
- 10.01.22 16:20 Uzytkownik
- 10.01.22 17:10 Collie
- 10.01.22 18:05 Collie
- 10.01.22 18:22 WS
- 10.01.22 19:13 Mateusz Bogusz
- 10.01.22 19:21 WS
- 10.01.22 20:13 Collie
- 10.01.22 20:23 Tomasz Gorbaczuk
Najnowsze wątki z tej grupy
- Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- w Nowym Roku 2025r
- Blenda/ramka do kominka na zamówienie
- Co tam u Was
- Deweloper przegral w sadzie musi zwrócic pieniądze Posypia sie kolejne pozwy?
- Cicha noc...
- 9. Raport Totaliztyczny: Sprawa moich pomysłów na pracę doktorską które przekazałem PW, a które sprzedano do WB
- Problem z wilgotnością
- Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- ...a po nocy, przychodzi dzień...
- pierdolec na punkcie psa
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
Najnowsze wątki
- 2025-01-13 Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r
- 2025-01-02 Blenda/ramka do kominka na zamówienie
- 2025-01-01 Co tam u Was
- 2024-12-28 Deweloper przegral w sadzie musi zwrócic pieniądze Posypia sie kolejne pozwy?
- 2024-12-24 Cicha noc...
- 2024-12-08 9. Raport Totaliztyczny: Sprawa moich pomysłów na pracę doktorską które przekazałem PW, a które sprzedano do WB
- 2024-12-05 Problem z wilgotnością
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów