-
Data: 2022-01-09 21:42:44
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Uzytkownik <a...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu 09.01.2022 o 15:32, Zenek Kapelinder pisze:
>> Mam piekarnik elektryczny Zanussi w którym wypieka żona 3 bochenki
>> chleba za 1 zamachem, pizzę także kilka można. Wszystko na termoobiegu,
>> 2,2kW mocy.
>> Więc zwykły piekarnik z termoobiegiem daję radę :)
Dokładnie i to jest najlepsze rozwiązanie do pieczenia chleba i pizzy.
Zwykły lub mniej zwykły piekarnik np. taki z funkcją pary. Tutaj polecam
piekarniki Electrolux, które mają programy wypieku prawdziwego chleba
wraz z procesem wyrastania/fermentacji ciasta, a funkcja pary pozwala
przeprowadzić proces wypieku bez zbytniego przypieczenia skórki. Chleb
ma wtedy chrupiącą, brązową, ale nie spieczoną skórkę.
> W pieczeniu chleba samo pieczenie nie jest specjalnie upierdliwe. W pieczeniu
chleba upierdliwe jest zrobienie ciasta. Jak się zrobi to trzeba wszystko posprzątać,
umyć. Maszynka do chleba ma tą zaletę że wrzuca się składniki i włącza. Jak upiecze
wyjmuje sie chleb i czeka do następnego razu. Maszynkę mam wiele lat i ten helm co
się w nim rozrabia myłem dwa razy. Raz jak dżem próbowałem zrobić. A drugi raz jak
próbowałem wymieszać w nim składniki na kiełbasę. Jeszcze był trzeci raz a
jednocześnie pierwszy. Jak kupiłem maszynkę to umysłem to co się z ciastem styka.
Ile razy w tej maszynce piekłeś pizzę?
Zwróć uwagę, że Tomasz nie pyta o wypiekacz do bułek, ale o piec do
pieczenia chleba i pizzy. Twój wypiekacz nie służy do pieczenia chleba,
ale tylko i wyłącznie do wypieku bułki drożdżowej.
Wypiek bułki drożdżowej i wypiek chleba to są dwa, całkiem różne
procesy, a podstawą wypieku prawdziwego chleba jest przygotowanie
zakwasu żytniego, odpowiednie wyrobienie ciasta i przeprowadzenie
procesu fermentacji tego ciasta.
Co najważniejsze, chleb wypieka się bez dodatku drożdży lub z bardzo
niewielkim ich dodatkiem. Bułka natomiast wypiekana jest bez zakwasu
zasadniczo z użyciem samych drożdży.
Następne wpisy z tego wątku
- 09.01.22 23:18 Zenek Kapelinder
- 09.01.22 23:48 Marek
- 10.01.22 08:42 Uzytkownik
- 10.01.22 08:48 CleverBot
- 10.01.22 11:17 ąćęłńóśźż
- 10.01.22 11:27 Collie
- 10.01.22 12:51 WS
- 10.01.22 16:12 Zenek Kapelinder
- 10.01.22 16:20 Uzytkownik
- 10.01.22 17:10 Collie
- 10.01.22 18:05 Collie
- 10.01.22 18:22 WS
- 10.01.22 19:13 Mateusz Bogusz
- 10.01.22 19:21 WS
- 10.01.22 20:13 Collie
Najnowsze wątki z tej grupy
- Prunt drogi!
- SEMS Portal
- Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
- qqqq
- Tauron przysyła aneks
- Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- w Nowym Roku 2025r
- Blenda/ramka do kominka na zamówienie
Najnowsze wątki
- 2025-03-08 Cięcie wysokich tui
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent
- 2025-01-19 qqqq
- 2025-01-19 Tauron przysyła aneks
- 2025-01-13 Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r