eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePiec do pieczenia chleba/pizzyRe: Piec do pieczenia chleba/pizzy
  • Data: 2022-01-09 21:42:44
    Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Od: Uzytkownik <a...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 09.01.2022 o 15:32, Zenek Kapelinder pisze:
    >> Mam piekarnik elektryczny Zanussi w którym wypieka żona 3 bochenki
    >> chleba za 1 zamachem, pizzę także kilka można. Wszystko na termoobiegu,
    >> 2,2kW mocy.
    >> Więc zwykły piekarnik z termoobiegiem daję radę :)

    Dokładnie i to jest najlepsze rozwiązanie do pieczenia chleba i pizzy.
    Zwykły lub mniej zwykły piekarnik np. taki z funkcją pary. Tutaj polecam
    piekarniki Electrolux, które mają programy wypieku prawdziwego chleba
    wraz z procesem wyrastania/fermentacji ciasta, a funkcja pary pozwala
    przeprowadzić proces wypieku bez zbytniego przypieczenia skórki. Chleb
    ma wtedy chrupiącą, brązową, ale nie spieczoną skórkę.

    > W pieczeniu chleba samo pieczenie nie jest specjalnie upierdliwe. W pieczeniu
    chleba upierdliwe jest zrobienie ciasta. Jak się zrobi to trzeba wszystko posprzątać,
    umyć. Maszynka do chleba ma tą zaletę że wrzuca się składniki i włącza. Jak upiecze
    wyjmuje sie chleb i czeka do następnego razu. Maszynkę mam wiele lat i ten helm co
    się w nim rozrabia myłem dwa razy. Raz jak dżem próbowałem zrobić. A drugi raz jak
    próbowałem wymieszać w nim składniki na kiełbasę. Jeszcze był trzeci raz a
    jednocześnie pierwszy. Jak kupiłem maszynkę to umysłem to co się z ciastem styka.

    Ile razy w tej maszynce piekłeś pizzę?

    Zwróć uwagę, że Tomasz nie pyta o wypiekacz do bułek, ale o piec do
    pieczenia chleba i pizzy. Twój wypiekacz nie służy do pieczenia chleba,
    ale tylko i wyłącznie do wypieku bułki drożdżowej.

    Wypiek bułki drożdżowej i wypiek chleba to są dwa, całkiem różne
    procesy, a podstawą wypieku prawdziwego chleba jest przygotowanie
    zakwasu żytniego, odpowiednie wyrobienie ciasta i przeprowadzenie
    procesu fermentacji tego ciasta.

    Co najważniejsze, chleb wypieka się bez dodatku drożdży lub z bardzo
    niewielkim ich dodatkiem. Bułka natomiast wypiekana jest bez zakwasu
    zasadniczo z użyciem samych drożdży.


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1