eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePiec do pieczenia chleba/pizzyRe: Piec do pieczenia chleba/pizzy
  • Data: 2022-01-09 23:18:54
    Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    niedziela, 9 stycznia 2022 o 21:42:47 UTC+1 Uzytkownik napisał(a):
    > W dniu 09.01.2022 o 15:32, Zenek Kapelinder pisze:
    > >> Mam piekarnik elektryczny Zanussi w którym wypieka żona 3 bochenki
    > >> chleba za 1 zamachem, pizzę także kilka można. Wszystko na termoobiegu,
    > >> 2,2kW mocy.
    > >> Więc zwykły piekarnik z termoobiegiem daję radę :)
    > Dokładnie i to jest najlepsze rozwiązanie do pieczenia chleba i pizzy.
    > Zwykły lub mniej zwykły piekarnik np. taki z funkcją pary. Tutaj polecam
    > piekarniki Electrolux, które mają programy wypieku prawdziwego chleba
    > wraz z procesem wyrastania/fermentacji ciasta, a funkcja pary pozwala
    > przeprowadzić proces wypieku bez zbytniego przypieczenia skórki. Chleb
    > ma wtedy chrupiącą, brązową, ale nie spieczoną skórkę.
    > > W pieczeniu chleba samo pieczenie nie jest specjalnie upierdliwe. W pieczeniu
    chleba upierdliwe jest zrobienie ciasta. Jak się zrobi to trzeba wszystko posprzątać,
    umyć. Maszynka do chleba ma tą zaletę że wrzuca się składniki i włącza. Jak upiecze
    wyjmuje sie chleb i czeka do następnego razu. Maszynkę mam wiele lat i ten helm co
    się w nim rozrabia myłem dwa razy. Raz jak dżem próbowałem zrobić. A drugi raz jak
    próbowałem wymieszać w nim składniki na kiełbasę. Jeszcze był trzeci raz a
    jednocześnie pierwszy. Jak kupiłem maszynkę to umysłem to co się z ciastem styka.
    > Ile razy w tej maszynce piekłeś pizzę?
    >
    > Zwróć uwagę, że Tomasz nie pyta o wypiekacz do bułek, ale o piec do
    > pieczenia chleba i pizzy. Twój wypiekacz nie służy do pieczenia chleba,
    > ale tylko i wyłącznie do wypieku bułki drożdżowej.
    >
    > Wypiek bułki drożdżowej i wypiek chleba to są dwa, całkiem różne
    > procesy, a podstawą wypieku prawdziwego chleba jest przygotowanie
    > zakwasu żytniego, odpowiednie wyrobienie ciasta i przeprowadzenie
    > procesu fermentacji tego ciasta.
    >
    > Co najważniejsze, chleb wypieka się bez dodatku drożdży lub z bardzo
    > niewielkim ich dodatkiem. Bułka natomiast wypiekana jest bez zakwasu
    > zasadniczo z użyciem samych drożdży.
    Nie wiesz to czytaj a nie pisz. Najlepiej dla ciebie będzie jak będziesz odpisywał
    tylko jak pytany jesteś. Co do twojego durnego pytania o pieczenie pizzy w maszynce.
    Wiem że masz dwucyfrowy współczynnik inteligencji ale że on jest w okolicach benzyny
    niebieskiej do tej pory nie przypuszczałem. Pizzy w maszynce nie piekłem ale ciasto
    na pizzę kręciłem w maszynce ostatnio w czwartek. Jak chcesz się przydać to daj
    przepis na wodny chleb.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1