-
X-Received: by 2002:a05:620a:4485:: with SMTP id x5mr996708qkp.277.1641845612300;
Mon, 10 Jan 2022 12:13:32 -0800 (PST)
X-Received: by 2002:a05:620a:4485:: with SMTP id x5mr996708qkp.277.1641845612300;
Mon, 10 Jan 2022 12:13:32 -0800 (PST)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!newsreader4.netcolog
ne.de!news.netcologne.de!peer02.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!peer01.
iad!feed-me.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!news-out.google.com!nn
tp.google.com!postnews.google.com!google-groups.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.misc.budowanie
Date: Mon, 10 Jan 2022 12:13:32 -0800 (PST)
In-Reply-To: <3...@g...com>
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=37.248.201.44;
posting-account=WKCfJQoAAABGeHkoWcAFup86Q28I2YKQ
NNTP-Posting-Host: 37.248.201.44
References: <o...@l...harvard.local> <srht11$ulo$1@dont-email.me>
<3...@g...com>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <f...@g...com>
Subject: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
From: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Injection-Date: Mon, 10 Jan 2022 20:13:32 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Bytes: 3889
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:580413
[ ukryj nagłówki ]poniedziałek, 10 stycznia 2022 o 19:21:34 UTC+1 WS napisał(a):
> poniedziałek, 10 stycznia 2022 o 19:13:56 UTC+1 Mateusz Bogusz napisał(a):
>
> > A zamiast wcinać te węglowodany, to może wędzarnię i własne szynki i
> > kiełbasy kosztować? ;-)
> Idea niby dobra, ale problemem jest zakup prawdziwego mięsa... U mnie na wsi
(Żywieckie) nie ma szans kupić od rolnika - jeśli ktoś coś chowa, to tylko na własne
potrzeby :(
> No i wędzarnie są już passe ;) teraz ludzie robią raczej szynki, wędliny suche,
dojrzewające... W sumie łatwiej, nie trzeba inwestować ;) mięcho do soli, cukru,
przypraw i tyle... w bloku można produkować
Jak gówno nie umie pływać to twierdzi że woda za rzadka. Chciałeś zabłysnąć
wiadomościami o mięsie i gówno z tego wyszło. Dobre mięso rozpoznaje się po
przerobieniu. Na przykład w szynkowarze. Mielonka z szynkowara. Kilogram mięsa
mielonego z marketu, szynka + łopatka lub karkówka. 20 g peklosoli. Szczypta gałki
muszkatołowej. 10 gramów pieprzu mielonego. Plask łyżeczka od herbaty żelatyny. Jeśli
po zrobieniu w szynkowarze pojawi się niewielka ilość żółtej galaretki to mięso było
bardzo dobrej jakości. Jeśli galaretka jest wodnista, szara i jest jej dużo to mięso
było bardzo niskiej jakości. Dziwnym zbiegiem okoliczności mięso z marketów spełnia
pierwszy warunek a z rynków i podobnych miejsc z małymi sklepami drugi. Mięso z uboju
gospodarskiego tak jak mleko prosto od krowy to gatunek mięsa którego nie kupił
przemysł. Zwierzęta przy skupie lub z polecenia weterynarza zostały wyłączone z
obrotu że względu na choroby zwierząt. Choroby takie jak gruźlica, nowotwór albo ze
względu na zbyt duży poziom antybiotyków. Wędzarnia na poltorakilogramowy kawałek
schabu czy szynki albo połówki albo na kilka udek lub piersi z kurczaka kosztowała
mnie 0 złotych. To trzy puszki trzykilogramowe po ogórkach konserwowych. Puszki z
odzysku z knajpy. Wedze w domu pod okapem. Na półtoragodzinne standardowe wędzenie
wychodzi łyżka stołowa zrębków wędzarniczych.
Następne wpisy z tego wątku
- 10.01.22 21:51 WS
- 10.01.22 22:13 Zenek Kapelinder
- 10.01.22 22:33 Zenek Kapelinder
- 10.01.22 22:33 WS
- 10.01.22 22:40 WS
- 10.01.22 23:25 r...@k...pl
- 11.01.22 00:31 Zenek Kapelinder
- 11.01.22 00:34 Zenek Kapelinder
- 11.01.22 00:42 Zenek Kapelinder
- 11.01.22 08:53 Mateusz Bogusz
- 11.01.22 09:34 WS
- 11.01.22 09:44 WS
- 12.01.22 00:56 Zenek Kapelinder
- 12.01.22 08:48 WS
- 12.01.22 11:07 ąćęłńóśźż
Najnowsze wątki z tej grupy
- Prunt drogi!
- SEMS Portal
- Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
- qqqq
- Tauron przysyła aneks
- Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- w Nowym Roku 2025r
- Blenda/ramka do kominka na zamówienie
Najnowsze wątki
- 2025-03-08 Cięcie wysokich tui
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent
- 2025-01-19 qqqq
- 2025-01-19 Tauron przysyła aneks
- 2025-01-13 Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r