eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePiec do pieczenia chleba/pizzy › Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
  • X-Received: by 2002:ac8:59c5:: with SMTP id f5mr1368149qtf.135.1641849219700; Mon, 10
    Jan 2022 13:13:39 -0800 (PST)
    X-Received: by 2002:ac8:59c5:: with SMTP id f5mr1368149qtf.135.1641849219700; Mon, 10
    Jan 2022 13:13:39 -0800 (PST)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
    e.net!1.us.feeder.erje.net!feeder.erje.net!news.misty.com!border2.nntp.dca1.gig
    anews.com!nntp.giganews.com!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google
    .com!google-groups.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Mon, 10 Jan 2022 13:13:39 -0800 (PST)
    In-Reply-To: <4...@g...com>
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=37.248.201.44;
    posting-account=WKCfJQoAAABGeHkoWcAFup86Q28I2YKQ
    NNTP-Posting-Host: 37.248.201.44
    References: <o...@l...harvard.local>
    <srer34$uvu$1$Janusz@news.chmurka.net>
    <e...@g...com>
    <61db48c4$0$536$65785112@news.neostrada.pl>
    <1...@4...net>
    <4...@g...com>
    <ccq4vzmj7ege.1k7fs0hf33gvm$.dlg@40tude.net>
    <b...@g...com>
    <1npt9gculb92o$.1hi8xi1x02q4f.dlg@40tude.net>
    <4...@g...com>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <9...@g...com>
    Subject: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    From: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
    Injection-Date: Mon, 10 Jan 2022 21:13:39 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Lines: 30
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:580419
    [ ukryj nagłówki ]

    poniedziałek, 10 stycznia 2022 o 20:31:54 UTC+1 WS napisał(a):
    > poniedziałek, 10 stycznia 2022 o 20:13:21 UTC+1 Collie napisał(a):
    >
    > > ale na wujka i kuzynkę, oraz piec na węgiel opalany drewnem,
    > > to ja już ani mru-mru.
    > ;)
    > piec był opalany węglem ~dziesiąt lat... kilka lat temu burmistrz miasteczka mocno
    narzekał ;) że już im został jeden dymiący "zakład", do tego w centrum, na rynku ;)
    więc moja kuzynka (ugodowy człowiek) zgodziła się przejść na drewno, co (chyba?) nie
    ma większego wpływu na jakość pieczywa (palenisko jest i tak oddzielnie), ale podnosi
    koszty... pewnie można by i gazem grzać, ale to już większa przeróbka, a w obecnych
    czasach tradycyjna piekarnia to naprawdę ciężki kawałek chleba :( kuzynka już kilka
    razy była bliska rezygnacji :( lockdowny tez mocno dały w d... np. padła sprzedaż do
    szkół, które były idealnym klientem - nie wymagały przyjmowania zwrotów jak większość
    sieciowych sklepów...
    Coś kit wciskasz albo to eksperymentalny piec do pieczenia chleba. Nie jestem
    użyszkodnikiem i nie napiszę ze widziałem trzysta pieców chlebowych. Widziałem z
    kilkanaście takich opalanych paliwem stałym. Żaden nie miał oddzielnego paleniska i
    przestrzeni do pieczenia. We wszystkich najpierw trzeba rozpalić ogień w przestrzeni
    w której odbywa się pieczenie. Po nagrzaniu ścianek pieca usuwa się dopalające sie
    paliwo i na jego miejsce wkłada się chleby do upieczenia. Piec o jakim napisałeś nie
    miałby najmniejszego sensu energetycznego.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1