-
X-Received: by 2002:a17:902:f682:b0:1cc:32c6:e5d4 with SMTP id
l2-20020a170902f68200b001cc32c6e5d4mr1701638plg.6.1699635145267; Fri, 10
Nov 2023 08:52:25 -0800 (PST)
X-Received: by 2002:a17:902:f682:b0:1cc:32c6:e5d4 with SMTP id
l2-20020a170902f68200b001cc32c6e5d4mr1701638plg.6.1699635145267; Fri, 10
Nov 2023 08:52:25 -0800 (PST)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!proxad.net!feeder1-2.proxad.net!209.85.160.216.MISMATCH!n
ews-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.googlegrou
ps.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.misc.budowanie
Date: Fri, 10 Nov 2023 08:52:24 -0800 (PST)
In-Reply-To: <uiif3b$25s29$1@dont-email.me>
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com;
posting-host=2604:3d09:a582:8300:0:0:0:4c98;
posting-account=jnRHMAoAAACB5EawItMhNTZMy_yOF2XE
NNTP-Posting-Host: 2604:3d09:a582:8300:0:0:0:4c98
References: <uib56v$rnp$1$nadir@news.chmurka.net> <uidi4p$11f2o$1@dont-email.me>
<8...@g...com>
<uiif3b$25s29$1@dont-email.me>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <2...@g...com>
Subject: Re: Rekuperacja i okap kuchenny.
From: "ptoki (ptoki)" <s...@g...com>
Injection-Date: Fri, 10 Nov 2023 16:52:25 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:593231
[ ukryj nagłówki ]On Thursday, November 9, 2023 at 5:17:03 a.m. UTC-6, Mateusz Bogusz wrote:
> On 08.11.2023 00:01, ptoki (ptoki) wrote:
> >> Razy 30 dni w miesiącu 1,5kWh.
> >>
> >>
> > Naliczyles sie i wyszlo ci cos co zupelnie nie ma przelozenia na realia.
> >
> > Nikt nie gotuje z okkapem nalozonym sterylnie na garnek. Wciagasz nie tylko
energie z pieca ale i energie z calej kuchni.
> >
> > Policz dla standardowego "I-biegu" w okapie ilosc powietrza, zaloz roznice
temperatur na poziomie 60 stopni (na zewnatrz -10, wewnatrz +50 nad garnkiem srednio)
i to usrednij przez te godzine czy poltorej dziennie.
> Czekaj. Masz na myśli że włączasz okap i on tak "ciągnie" przez 1h (cały
> czas gotowania)? Być może nie wyobrażam sobie realiów które masz na
> myśli, ale po zagotowaniu zupy, garnek przykryty pokrywką jest ustawiony
> na minimalną moc na indukcji - aby tylko "pyrkać". W takim stanie
> parowanie (roznoszenie zapachów) jest minimalne.
>
Jedni gotuja jak ty inni tak jak zakladasz. Zrob tutaj ankiete i sie okaze ze duzo
ludzi gotuje z okapem wlaczonym ciagle i do tego wlaczonym nawet po ugotowaniu aby
pozbyc sie wilgoci z pomieszczenia.
Ale nawet to jest IMHO nieistotne.
W praktyce jak okap nie ma klapki to przez niego cieple powietrze ucieka 24/7.
> Ja włączam okap tylko na chwilę, kiedy trzeba podnieść pokrywkę żeby
> zamieszać czy dodać składniki. Także mam go wpiętego do grawitacyjnej
> wentylacji i w zimę (szczególnie) to i tak jest tam mały cug.
>
Heh. To to masz pomieszanie z poplataniem bo wylaczas z jakiegos powodu a mimo tego
on caly czas wyciaga cieplo z domu.
Policzyles dwa razy niedobrze :)
> Przeciętny okap ma jakieś 300-400 m3/h wydajności (na najwyższym biegu).
>
No to licz. Ciekawi mnie na ile to wplywa na wydatek energetyczny.
Przy czym w praktyce ta ilosc ciepla nie rowna sie stracie. I tak trzeba je
cyrkulowac wiec bez reku mozna je czesciowo wliczyc w to co i tak trzeba wymienic. Z
reku jednak sytuacja jest nieco inna.
Następne wpisy z tego wątku
- 10.11.23 17:54 ptoki (ptoki)
- 10.11.23 17:56 ptoki (ptoki)
- 10.11.23 20:12 Kris
- 10.11.23 20:25 Myjk
- 10.11.23 21:40 ptoki (ptoki)
- 10.11.23 21:43 ptoki (ptoki)
- 10.11.23 22:42 Kris
- 10.11.23 22:54 Myjk
- 11.11.23 02:45 ptoki (ptoki)
- 11.11.23 02:55 ptoki (ptoki)
- 11.11.23 10:52 Robert Wańkowski
- 11.11.23 12:57 Janusz
- 11.11.23 13:25 Robert Wańkowski
- 11.11.23 15:09 Myjk
- 12.11.23 12:28 Mateusz Bogusz
Najnowsze wątki z tej grupy
- Alternatywni dostawcy prądu
- Czujniki czadu, dymu w domach, nie wykrywaj?��������������� gazu
- Piec hybrydowy
- https://stolenhistory.net/threads/19th-century-radium-heating-systems.1452/
- Pojemnik z radem jako ogrzewacz do stóp
- Nowość sprzed lat - Kominki opalane radem
- Superwood - drewno które ma o 50 proc. większą wytrzymałość na rozciąganie niż stal
- co jest fajne w Anglii
- Trawnika...
- 48-latka, pracując w urzędzie, przyjmował łapówki, a w zamian wydawał pozytywne decyzje administracyjne dotyczące gospodarowania odpadami.
- W tym urządzeniu ugotujesz wodę wszędzie. Bez podłączania do prądu
- Wielki smog w Watykanie Nadal palą węglem w piecach
- "Unia Europejska poważnie myśli o wprowadzeniu całkowitego zakaz importu gazu
- gazowe kuchnie są znacznie bardziej szkodliwe dla zdrowia, niż dotychczas sądzono
- tona telefonów komórkowych kryje ok. 3,5 kilograma srebra, 360 gramów złota i 280 gramów palladu.
Najnowsze wątki
- 2025-05-21 Alternatywni dostawcy prądu
- 2025-05-21 Czujniki czadu, dymu w domach, nie wykrywaj?��������������� gazu
- 2025-05-21 Piec hybrydowy
- 2025-05-21 https://stolenhistory.net/threads/19th-century-radium-heating-systems.1452/
- 2025-05-20 Pojemnik z radem jako ogrzewacz do stóp
- 2025-05-20 Nowość sprzed lat - Kominki opalane radem
- 2025-05-14 Superwood - drewno które ma o 50 proc. większą wytrzymałość na rozciąganie niż stal
- 2025-05-14 co jest fajne w Anglii
- 2025-05-13 Trawnika...
- 2025-05-13 48-latka, pracując w urzędzie, przyjmował łapówki, a w zamian wydawał pozytywne decyzje administracyjne dotyczące gospodarowania odpadami.
- 2025-05-13 W tym urządzeniu ugotujesz wodę wszędzie. Bez podłączania do prądu
- 2025-05-07 Wielki smog w Watykanie Nadal palą węglem w piecach
- 2025-05-06 "Unia Europejska poważnie myśli o wprowadzeniu całkowitego zakaz importu gazu
- 2025-05-03 gazowe kuchnie są znacznie bardziej szkodliwe dla zdrowia, niż dotychczas sądzono
- 2025-05-02 tona telefonów komórkowych kryje ok. 3,5 kilograma srebra, 360 gramów złota i 280 gramów palladu.