eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieRekuperacja i okap kuchenny.Re: Rekuperacja i okap kuchenny.
  • X-Received: by 2002:a17:902:f682:b0:1cc:32c6:e5d4 with SMTP id
    l2-20020a170902f68200b001cc32c6e5d4mr1701638plg.6.1699635145267; Fri, 10
    Nov 2023 08:52:25 -0800 (PST)
    X-Received: by 2002:a17:902:f682:b0:1cc:32c6:e5d4 with SMTP id
    l2-20020a170902f68200b001cc32c6e5d4mr1701638plg.6.1699635145267; Fri, 10
    Nov 2023 08:52:25 -0800 (PST)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!proxad.net!feeder1-2.proxad.net!209.85.160.216.MISMATCH!n
    ews-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.googlegrou
    ps.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Fri, 10 Nov 2023 08:52:24 -0800 (PST)
    In-Reply-To: <uiif3b$25s29$1@dont-email.me>
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com;
    posting-host=2604:3d09:a582:8300:0:0:0:4c98;
    posting-account=jnRHMAoAAACB5EawItMhNTZMy_yOF2XE
    NNTP-Posting-Host: 2604:3d09:a582:8300:0:0:0:4c98
    References: <uib56v$rnp$1$nadir@news.chmurka.net> <uidi4p$11f2o$1@dont-email.me>
    <8...@g...com>
    <uiif3b$25s29$1@dont-email.me>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <2...@g...com>
    Subject: Re: Rekuperacja i okap kuchenny.
    From: "ptoki (ptoki)" <s...@g...com>
    Injection-Date: Fri, 10 Nov 2023 16:52:25 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:593231
    [ ukryj nagłówki ]

    On Thursday, November 9, 2023 at 5:17:03 a.m. UTC-6, Mateusz Bogusz wrote:
    > On 08.11.2023 00:01, ptoki (ptoki) wrote:
    > >> Razy 30 dni w miesiącu 1,5kWh.
    > >>
    > >>
    > > Naliczyles sie i wyszlo ci cos co zupelnie nie ma przelozenia na realia.
    > >
    > > Nikt nie gotuje z okkapem nalozonym sterylnie na garnek. Wciagasz nie tylko
    energie z pieca ale i energie z calej kuchni.
    > >
    > > Policz dla standardowego "I-biegu" w okapie ilosc powietrza, zaloz roznice
    temperatur na poziomie 60 stopni (na zewnatrz -10, wewnatrz +50 nad garnkiem srednio)
    i to usrednij przez te godzine czy poltorej dziennie.
    > Czekaj. Masz na myśli że włączasz okap i on tak "ciągnie" przez 1h (cały
    > czas gotowania)? Być może nie wyobrażam sobie realiów które masz na
    > myśli, ale po zagotowaniu zupy, garnek przykryty pokrywką jest ustawiony
    > na minimalną moc na indukcji - aby tylko "pyrkać". W takim stanie
    > parowanie (roznoszenie zapachów) jest minimalne.
    >

    Jedni gotuja jak ty inni tak jak zakladasz. Zrob tutaj ankiete i sie okaze ze duzo
    ludzi gotuje z okapem wlaczonym ciagle i do tego wlaczonym nawet po ugotowaniu aby
    pozbyc sie wilgoci z pomieszczenia.

    Ale nawet to jest IMHO nieistotne.
    W praktyce jak okap nie ma klapki to przez niego cieple powietrze ucieka 24/7.

    > Ja włączam okap tylko na chwilę, kiedy trzeba podnieść pokrywkę żeby
    > zamieszać czy dodać składniki. Także mam go wpiętego do grawitacyjnej
    > wentylacji i w zimę (szczególnie) to i tak jest tam mały cug.
    >

    Heh. To to masz pomieszanie z poplataniem bo wylaczas z jakiegos powodu a mimo tego
    on caly czas wyciaga cieplo z domu.
    Policzyles dwa razy niedobrze :)

    > Przeciętny okap ma jakieś 300-400 m3/h wydajności (na najwyższym biegu).
    >

    No to licz. Ciekawi mnie na ile to wplywa na wydatek energetyczny.

    Przy czym w praktyce ta ilosc ciepla nie rowna sie stracie. I tak trzeba je
    cyrkulowac wiec bez reku mozna je czesciowo wliczyc w to co i tak trzeba wymienic. Z
    reku jednak sytuacja jest nieco inna.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1