eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domindukcyjkaRe: indukcyjka
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
    atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.n
    eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: Fragile <s...@o...pl>
    Subject: Re: indukcyjka
    Newsgroups: pl.rec.dom
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    References: <jnue1h$91i$1@node2.news.atman.pl> <jnv9as$q6o$1@inews.gazeta.pl>
    <jo1g63$git$1@node2.news.atman.pl>
    Date: Fri, 4 May 2012 23:56:59 +0200
    Message-ID: <19fqddosuchyj$.nbgz5k63w19c$.dlg@40tude.net>
    Lines: 33
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 95.49.176.252
    X-Trace: 1336168619 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 1309 95.49.176.252:52746
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:133128
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia Fri, 4 May 2012 23:03:12 +0200, yapann napisał(a):

    >> policzyć ile w warunkach zapewniających stu procentową sprawność potrzeba
    >
    > na babską logikę, jeśli mam porównywać - to po co mi stuprocentowa
    > sprawność?
    >
    > ale może postawię pytania inaczej:
    > czy indukcja (wg założeń / zasady) pracuje inaczej kiedy ma ger na cały blat
    > a kiedy ma zająty tyko fragment pola?
    >
    Pracuje tak samo, ale na mniejszym bądź większym obszarze (w zależności od
    wielkości naczynia). Myślę, że pobór energii na określonym 'biegu' jest
    taki sam.
    >
    > Przypuszczam, że od jakiejś parady
    > jest na tym polu narysowany mały i duży obrys.
    >
    "(...) indukcja oddziałuje tylko na metal ferromagnetyczny (...). Pole
    indukcyjne wytwarza ciepło (tym samym zużywa energię) tylko wtedy, gdy jest
    w bezpośrednim kontakcie z metalowym naczyniem i _tylko na polu_, jakie
    odpowiada jego wielkości. Nie nagrzewa się zatem żadna część płyty
    wykraczająca poza dno garnka, a po zdjęciu naczynia z kuchenki, płyta
    pozostaje zimna.

    Na tym polega główna równica między płytą indukcyjną a ceramiczną. W
    przypadku standardowych płyt ceramicznych energia elektryczna dociera do
    grzałki, która ogrzewa pole grzejne, a dopiero to pole ogrzewa garnek.
    Indukcja skraca nam ten proces, a przez to przyczynia się do oszczędności
    energii.(...)"

    Pozdrawiam,
    M.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1