eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.dompieczenie chleba- problem › Re: pieczenie chleba- problem
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!border1.nntp.ams2.giganews
    .com!border3.nntp.ams.giganews.com!border1.nntp.ams.giganews.com!nntp.giganews.
    com!feeder3.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!209.197.12.242.MISMATCH!nx01.ia
    d01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
    rada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
    From: krys <k...@p...onet.pl>
    Date: Mon, 12 Dec 2011 09:51:53 +0100
    User-Agent: KNode/4.4.5
    Content-Transfer-Encoding: 8Bit
    Subject: Re: pieczenie chleba- problem
    Newsgroups: pl.rec.dom
    References: <jc11a1$o2e$1@news.task.gda.pl> <jc1a3d$obd$1@news.icm.edu.pl>
    <jc1u9g$9b8$1@news.dialog.net.pl> <jc348l$9n0$1@inews.gazeta.pl>
    Followup-To: pl.rec.dom
    MIME-Version: 1.0
    Lines: 32
    Message-ID: <4ee5c0a9$0$8445$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 79.185.21.221
    X-Trace: 1323679913 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8445 79.185.21.221:35416
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:131674
    [ ukryj nagłówki ]

    Qrczak wrote:

    > Dnia 2011-12-11 10:48, niebożę ZS wylazło do ludzi i marudzi:
    >>
    >>> Zakwasem :)
    >> Dokładnie. Ja robię chleb na zakwasie ale ponieważ trzymam cały czas w
    >> lodówce to jest bardzo słaby.
    >
    > Co to znaczy słaby zakwas? Mnie po ponad miesiącu leżenia w lodówce
    > zakwas pracuje jak należy.

    Mój w lutym będzie miał trzy lata.

    > W dodatku ostatnio dzieliłam się nim i
    > musiałam ruszyć standardową ilość mąki porcją o połowę mniejszą.
    > Tyle że nie używam takiego prosto wyjętego z zimna. Jak planuję rozruch
    > na wieczór, to rano wyjmuję zaczyn z lodówki i stawiam w okolicach kuchni.

    Ja ruszam zakwas też na pi razy oko 12 godzin przed. I rozmnażam, p[o czym
    połowa idzie do lodówki, a druga do chleba.

    > Ciekawe. Na samym zakwasie chleb wyrasta lepiej niż z dodatkiem drożdży.
    > I nie opada.
    >

    I w dodatku prawie wszystko wybacza.

    --
    Pozdrawiam
    J.

    www.kontestacja.com

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1