-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED.alfa.uwb.edu.pl!not-for-mail
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Newsgroups: pl.misc.budowanie
Subject: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym
siarczynami ?
Date: Tue, 20 Jun 2023 17:10:27 +0200
Organization: : : :
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
References: <5...@g...com>
<u6ra51$m3b$1$lisciast@news.chmurka.net>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<3...@g...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: news.icm.edu.pl; posting-host="alfa.uwb.edu.pl:212.33.73.136";
logging-data="1924651"; mail-complaints-to="u...@n...icm.edu.pl"
User-Agent: slrn/pre1.0.4-9 (Linux)
Cancel-Lock: sha1:dJe4Gb+YTshlb+KcT8oS9B3jARQ=
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:590757
[ ukryj nagłówki ]Pan WS napisał:
>> Nikt tych siarczyn do wina ani do cydru nie dodaje
>
> hm, nawet domowi winiarze dodają :(
> np wg https://sklep.sklepyhobby.pl/content/19-przydatne-in
formacje-przy-robieniu-wina
Nie "nawet*, ale wyłącznie oni.
> "Po zakończeniu fermentacji, dodajemy 6-10g pirosiarczynu potasu na 100L.
> Dodanie piro ma na celu ostatecznie zatrzymać fermentację (zabić drożdże)."
W normalnej produkcji wina się tego nie robi.
> Podobnie za komuny produkowano słynne jabole. Żeby zbyt długo nie czekać
> (czas to pieniądz... ;) ) po burzliwej fermentacji przerywało się proces
> SO2 lub podobnym... i do butelek.
Bardzo dobre porównanie. Ci "domowi winiarze" to własnie relikt komuny.
Produkują wino z buraków -- bo cały alkohol w tym "winie" pochodzi z
fermentacji rafinowanego cukru buraczanego. Dodane owoce to tam robią
głównie kolor, bo o smaku i aromacie tego klarowanego zacieru lepiej
nie mówić. Dosypują oni jakchś farfocli z torebeczek podpisanych
"burgund", "malaga", "tokaj", mających być drożdżami. Chyba wierzą,
że w ten sposób uzyskają coś, co będzie kojarzone z tymi nazwami.
> Bez tego powstałby szampan ;) , ale butelki mogły tego nie przeżyć...
A nie, szampan jednak robi się inaczej. Nieliczne bąbelki z głównej
fermentacji w butelce ma muskat albo zielone wino (portugalskie vinho
verde).
> Przy cydrach robiąc wytrawny można sobie podarować - trochę gazu
> w butelce musi być. Słodki- można dodać jakiś niefermentujący słodzik,
> np. erytrytol, jeśli cukier, to trzeba drożdże wymordować wcześniej,
> bo będzie z tego "wino", a CO2 dołożyć sztucznie...
Cydr ma więcej wspólnego z piwem, niż z winem. Podobny rodzaj fermentacji.
Jarek
--
Wina Tuska
Następne wpisy z tego wątku
- 20.06.23 18:11 cef
- 20.06.23 22:48 WS
- 20.06.23 23:01 a a
- 20.06.23 23:35 LordBluzg(R)??
- 21.06.23 00:11 WS
- 21.06.23 00:16 a a
- 21.06.23 00:24 LordBluzg(R)??
- 21.06.23 00:51 Jarosław Sokołowski
- 21.06.23 02:52 LordBluzg(R)??
- 21.06.23 12:54 a a
- 21.06.23 13:43 WS
- 21.06.23 13:59 a a
- 21.06.23 14:41 Jarosław Sokołowski
- 21.06.23 21:42 WS
- 21.06.23 21:51 WS
Najnowsze wątki z tej grupy
- Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- ...a po nocy, przychodzi dzień...
- pierdolec na punkcie psa
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
- Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- Sezon grzewczy kurła
- ogłoszenie widziałem na słupie WN
- miałem zły sen
- Wilgotnosciomierz?
- co się rzuca w oczy w PL
- Czyszczenie rur
Najnowsze wątki
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen
- 2024-09-09 Wilgotnosciomierz?
- 2024-09-08 co się rzuca w oczy w PL
- 2024-09-08 Czyszczenie rur