-
Data: 2023-06-20 22:48:54
Temat: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
Od: WS <L...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]wtorek, 20 czerwca 2023 o 17:10:33 UTC+2 Jarosław Sokołowski napisał(a):
> Bardzo dobre porównanie. Ci "domowi winiarze" to własnie relikt komuny.
> Produkują wino z buraków -- bo cały alkohol w tym "winie" pochodzi z
> fermentacji rafinowanego cukru buraczanego. Dodane owoce to tam robią
> głównie kolor, bo o smaku i aromacie tego klarowanego zacieru lepiej
> nie mówić.
Hm, jakoś nie mogę się zgodzić z taką wersją. Sam robię wino i piwo, cydr w planach.
Jako fan maksymalnie wytrawnych trunków mam prosto: celem jest zamiana całego
naturalnego cukru zawartego w owocach w alko, więc nie muszę kombinować - drożdże
"padają" z braku pożywienia ;)
Natomiast zdaję sobie sprawę z problemów związanych z produkcja słodszych wersji -
polskie owoce (np. moje winogrona) nie mają tyle cukru, żeby dojść do kilkunastu
procent alko przy których drożdże padną i zostanie jeszcze cukier w moszczu. Trzeba
je dosłodzić, a żeby nie fermentowało do ~15% ubić drożdże wcześniej...
Podobnie piwo: po praktycznie skończonej fermentacji idzie do butelkowania, dosypuje
trochę glukozy do każdej butelki, żeby miało bąbelki, cały cukier się przetwarza...
> > Bez tego powstałby szampan ;) , ale butelki mogły tego nie przeżyć...
> A nie, szampan jednak robi się inaczej. Nieliczne bąbelki z głównej
> fermentacji w butelce ma muskat albo zielone wino (portugalskie vinho
> verde).
E... metoda podobna - szampan ma dwie fermentacje, jedna standardowo w kadzi, druga w
butelce.Czyli tak by się skończyło dosypanie cukru do butelek, żeby mieć słodkie, lub
zbyt wczesne zabutelkowanie ;)
> Cydr ma więcej wspólnego z piwem, niż z winem. Podobny rodzaj fermentacji.
W sumie może tak, ale problemem jak wyżej: jak zrobić słodki?
Jeśli nie przerwie się fermentacji i dosłodzi cukrem, to drożdże raczej nie skończą
pracy na ~4%
Z wytrawnym jest prosto, bo na więcej nie ma cukru w jabłkach...
WS
Następne wpisy z tego wątku
- 20.06.23 23:01 a a
- 20.06.23 23:35 LordBluzg(R)??
- 21.06.23 00:11 WS
- 21.06.23 00:16 a a
- 21.06.23 00:24 LordBluzg(R)??
- 21.06.23 00:51 Jarosław Sokołowski
- 21.06.23 02:52 LordBluzg(R)??
- 21.06.23 12:54 a a
- 21.06.23 13:43 WS
- 21.06.23 13:59 a a
- 21.06.23 14:41 Jarosław Sokołowski
- 21.06.23 21:42 WS
- 21.06.23 21:51 WS
- 21.06.23 23:48 Jarosław Sokołowski
- 22.06.23 00:28 a a
Najnowsze wątki z tej grupy
- Mokry sen Zenka :)
- Prunt drogi!
- SEMS Portal
- Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
- qqqq
- Tauron przysyła aneks
- Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- w Nowym Roku 2025r
Najnowsze wątki
- 2025-03-19 Mokry sen Zenka :)
- 2025-03-08 Cięcie wysokich tui
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent
- 2025-01-19 qqqq
- 2025-01-19 Tauron przysyła aneks
- 2025-01-13 Wydajność klimy w obecnych temperaturach