-
Data: 2023-06-20 22:48:54
Temat: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
Od: WS <L...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]wtorek, 20 czerwca 2023 o 17:10:33 UTC+2 Jarosław Sokołowski napisał(a):
> Bardzo dobre porównanie. Ci "domowi winiarze" to własnie relikt komuny.
> Produkują wino z buraków -- bo cały alkohol w tym "winie" pochodzi z
> fermentacji rafinowanego cukru buraczanego. Dodane owoce to tam robią
> głównie kolor, bo o smaku i aromacie tego klarowanego zacieru lepiej
> nie mówić.
Hm, jakoś nie mogę się zgodzić z taką wersją. Sam robię wino i piwo, cydr w planach.
Jako fan maksymalnie wytrawnych trunków mam prosto: celem jest zamiana całego
naturalnego cukru zawartego w owocach w alko, więc nie muszę kombinować - drożdże
"padają" z braku pożywienia ;)
Natomiast zdaję sobie sprawę z problemów związanych z produkcja słodszych wersji -
polskie owoce (np. moje winogrona) nie mają tyle cukru, żeby dojść do kilkunastu
procent alko przy których drożdże padną i zostanie jeszcze cukier w moszczu. Trzeba
je dosłodzić, a żeby nie fermentowało do ~15% ubić drożdże wcześniej...
Podobnie piwo: po praktycznie skończonej fermentacji idzie do butelkowania, dosypuje
trochę glukozy do każdej butelki, żeby miało bąbelki, cały cukier się przetwarza...
> > Bez tego powstałby szampan ;) , ale butelki mogły tego nie przeżyć...
> A nie, szampan jednak robi się inaczej. Nieliczne bąbelki z głównej
> fermentacji w butelce ma muskat albo zielone wino (portugalskie vinho
> verde).
E... metoda podobna - szampan ma dwie fermentacje, jedna standardowo w kadzi, druga w
butelce.Czyli tak by się skończyło dosypanie cukru do butelek, żeby mieć słodkie, lub
zbyt wczesne zabutelkowanie ;)
> Cydr ma więcej wspólnego z piwem, niż z winem. Podobny rodzaj fermentacji.
W sumie może tak, ale problemem jak wyżej: jak zrobić słodki?
Jeśli nie przerwie się fermentacji i dosłodzi cukrem, to drożdże raczej nie skończą
pracy na ~4%
Z wytrawnym jest prosto, bo na więcej nie ma cukru w jabłkach...
WS
Następne wpisy z tego wątku
- 20.06.23 23:01 a a
- 20.06.23 23:35 LordBluzg(R)??
- 21.06.23 00:11 WS
- 21.06.23 00:16 a a
- 21.06.23 00:24 LordBluzg(R)??
- 21.06.23 00:51 Jarosław Sokołowski
- 21.06.23 02:52 LordBluzg(R)??
- 21.06.23 12:54 a a
- 21.06.23 13:43 WS
- 21.06.23 13:59 a a
- 21.06.23 14:41 Jarosław Sokołowski
- 21.06.23 21:42 WS
- 21.06.23 21:51 WS
- 21.06.23 23:48 Jarosław Sokołowski
- 22.06.23 00:28 a a
Najnowsze wątki z tej grupy
- Basen i chłodzenie w w wentylacji mechanicznej
- na chuj mieć dom?
- położyłem kafelki
- rowny podzial odcinka
- Zmiękczacz wody
- dostałem sms
- Panele PV w pionie (prawie).
- czy ta grupa żyje?
- nerwica lękowa
- polskie miasta są małe
- cena pięciocyfrowa
- ceny nieruchomości
- Pompa ciepla Kaisai
- Tusk zdecydowany jest zbudować nową Linię Mażinota!
- Tusk zdecydowany jest zbudować nową Linię Mażinota!
Najnowsze wątki
- 2024-06-30 Basen i chłodzenie w w wentylacji mechanicznej
- 2024-06-29 na chuj mieć dom?
- 2024-06-27 położyłem kafelki
- 2024-06-21 rowny podzial odcinka
- 2024-06-19 Zmiękczacz wody
- 2024-06-13 dostałem sms
- 2024-06-11 Panele PV w pionie (prawie).
- 2024-06-11 czy ta grupa żyje?
- 2024-06-07 nerwica lękowa
- 2024-06-03 polskie miasta są małe
- 2024-05-26 cena pięciocyfrowa
- 2024-05-19 ceny nieruchomości
- 2024-05-14 Pompa ciepla Kaisai
- 2024-05-13 Tusk zdecydowany jest zbudować nową Linię Mażinota!
- 2024-05-13 Tusk zdecydowany jest zbudować nową Linię Mażinota!