-
Data: 2023-06-20 17:10:27
Temat: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]Pan WS napisał:
>> Nikt tych siarczyn do wina ani do cydru nie dodaje
>
> hm, nawet domowi winiarze dodają :(
> np wg https://sklep.sklepyhobby.pl/content/19-przydatne-in
formacje-przy-robieniu-wina
Nie "nawet*, ale wyłącznie oni.
> "Po zakończeniu fermentacji, dodajemy 6-10g pirosiarczynu potasu na 100L.
> Dodanie piro ma na celu ostatecznie zatrzymać fermentację (zabić drożdże)."
W normalnej produkcji wina się tego nie robi.
> Podobnie za komuny produkowano słynne jabole. Żeby zbyt długo nie czekać
> (czas to pieniądz... ;) ) po burzliwej fermentacji przerywało się proces
> SO2 lub podobnym... i do butelek.
Bardzo dobre porównanie. Ci "domowi winiarze" to własnie relikt komuny.
Produkują wino z buraków -- bo cały alkohol w tym "winie" pochodzi z
fermentacji rafinowanego cukru buraczanego. Dodane owoce to tam robią
głównie kolor, bo o smaku i aromacie tego klarowanego zacieru lepiej
nie mówić. Dosypują oni jakchś farfocli z torebeczek podpisanych
"burgund", "malaga", "tokaj", mających być drożdżami. Chyba wierzą,
że w ten sposób uzyskają coś, co będzie kojarzone z tymi nazwami.
> Bez tego powstałby szampan ;) , ale butelki mogły tego nie przeżyć...
A nie, szampan jednak robi się inaczej. Nieliczne bąbelki z głównej
fermentacji w butelce ma muskat albo zielone wino (portugalskie vinho
verde).
> Przy cydrach robiąc wytrawny można sobie podarować - trochę gazu
> w butelce musi być. Słodki- można dodać jakiś niefermentujący słodzik,
> np. erytrytol, jeśli cukier, to trzeba drożdże wymordować wcześniej,
> bo będzie z tego "wino", a CO2 dołożyć sztucznie...
Cydr ma więcej wspólnego z piwem, niż z winem. Podobny rodzaj fermentacji.
Jarek
--
Wina Tuska
Następne wpisy z tego wątku
- 20.06.23 18:11 cef
- 20.06.23 22:48 WS
- 20.06.23 23:01 a a
- 20.06.23 23:35 LordBluzg(R)??
- 21.06.23 00:11 WS
- 21.06.23 00:16 a a
- 21.06.23 00:24 LordBluzg(R)??
- 21.06.23 00:51 Jarosław Sokołowski
- 21.06.23 02:52 LordBluzg(R)??
- 21.06.23 12:54 a a
- 21.06.23 13:43 WS
- 21.06.23 13:59 a a
- 21.06.23 14:41 Jarosław Sokołowski
- 21.06.23 21:42 WS
- 21.06.23 21:51 WS
Najnowsze wątki z tej grupy
- Prunt z dachu
- Jaka wełna na poddasze?
- Szambo przy wysokim poziomie wód
- światełko w tunelu?
- Mokry sen Zenka :)
- Prunt drogi!
- SEMS Portal
- Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
Najnowsze wątki
- 2025-04-05 Prunt z dachu
- 2025-03-26 Jaka wełna na poddasze?
- 2025-03-26 Szambo przy wysokim poziomie wód
- 2025-03-26 światełko w tunelu?
- 2025-03-19 Mokry sen Zenka :)
- 2025-03-08 Cięcie wysokich tui
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?