eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieDlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ? › Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
  • Data: 2023-06-20 17:10:27
    Temat: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
    Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Pan WS napisał:

    >> Nikt tych siarczyn do wina ani do cydru nie dodaje
    >
    > hm, nawet domowi winiarze dodają :(
    > np wg https://sklep.sklepyhobby.pl/content/19-przydatne-in
    formacje-przy-robieniu-wina

    Nie "nawet*, ale wyłącznie oni.

    > "Po zakończeniu fermentacji, dodajemy 6-10g pirosiarczynu potasu na 100L.
    > Dodanie piro ma na celu ostatecznie zatrzymać fermentację (zabić drożdże)."

    W normalnej produkcji wina się tego nie robi.

    > Podobnie za komuny produkowano słynne jabole. Żeby zbyt długo nie czekać
    > (czas to pieniądz... ;) ) po burzliwej fermentacji przerywało się proces
    > SO2 lub podobnym... i do butelek.

    Bardzo dobre porównanie. Ci "domowi winiarze" to własnie relikt komuny.
    Produkują wino z buraków -- bo cały alkohol w tym "winie" pochodzi z
    fermentacji rafinowanego cukru buraczanego. Dodane owoce to tam robią
    głównie kolor, bo o smaku i aromacie tego klarowanego zacieru lepiej
    nie mówić. Dosypują oni jakchś farfocli z torebeczek podpisanych
    "burgund", "malaga", "tokaj", mających być drożdżami. Chyba wierzą,
    że w ten sposób uzyskają coś, co będzie kojarzone z tymi nazwami.

    > Bez tego powstałby szampan ;) , ale butelki mogły tego nie przeżyć...

    A nie, szampan jednak robi się inaczej. Nieliczne bąbelki z głównej
    fermentacji w butelce ma muskat albo zielone wino (portugalskie vinho
    verde).

    > Przy cydrach robiąc wytrawny można sobie podarować - trochę gazu
    > w butelce musi być. Słodki- można dodać jakiś niefermentujący słodzik,
    > np. erytrytol, jeśli cukier, to trzeba drożdże wymordować wcześniej,
    > bo będzie z tego "wino", a CO2 dołożyć sztucznie...

    Cydr ma więcej wspólnego z piwem, niż z winem. Podobny rodzaj fermentacji.

    Jarek

    --
    Wina Tuska

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1