eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieDlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
  • Data: 2023-06-21 00:11:01
    Temat: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
    Od: WS <L...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    wtorek, 20 czerwca 2023 o 23:35:44 UTC+2 LordBluzg(R)?? napisał(a):

    > BARBARZYŃCA!
    >
    > Ja karmię winogrono...wróć...
    >
    > Mam prasę i tłoczę winogrono. Dodaję drożdży winiarskich 18% i proporcję
    > słodu (cukier z wodą przegotowaną w stężeniu) w...wiaderku. Po 4-5
    > dniach usuwam łupiny (owoc) i moszcz wlewam do baniaka. Dodaję drożdży
    > winiarskich i pożywkę (proporcje zależne od ilości i wynikowego, czy
    > chcę mieć wino wytrawne czy słodkie czy półsłodkie). Każde wino ma u
    > mnie >17%.??

    ;)
    tez tak kiedyś robiłem, czyli im więcej powera tym lepiej ;) ale już mi przeszło...
    chcąc się nawalić taniej wódę lub spiryt kupić ;)
    przecież toto winem nie jest: https://www.prawoalkoholowe.pl/tag/wino/
    Ja robię tylko czerwone, maceracja kilka dni i na prasę...
    Obecnie staram się nie dolewać wody ani nie dodawać cukru, w sumie trochę kwaśne
    wychodzi...
    Dobrych kilka lat temu robiłem mocne z jabłek - sam sok + cukier, ale następny będzie
    jednak wytrawny cydr ;) niestety nie w tym roku, bo jabłek będzie max na 2 szarlotki
    :(



Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1