eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieDlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ? › Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED.alfa.uwb.edu.pl!not-for-mail
    From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym
    siarczynami ?
    Date: Tue, 20 Jun 2023 11:54:59 +0200
    Organization: : : :
    Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
    References: <5...@g...com>
    <u6ra51$m3b$1$lisciast@news.chmurka.net>
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Injection-Info: news.icm.edu.pl; posting-host="alfa.uwb.edu.pl:212.33.73.136";
    logging-data="1893046"; mail-complaints-to="u...@n...icm.edu.pl"
    User-Agent: slrn/pre1.0.4-9 (Linux)
    Cancel-Lock: sha1:qyFoSH5/aHAhSrsQpRTexb5XaQ8=
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:590743
    [ ukryj nagłówki ]

    Lisciasty napisał:

    > W dniu 2023-06-20 o 01:26, a a pisze:
    >> W piwie nie ma siarczyn,
    >> w winie nie ma siarczyn
    >> w szampanie nie ma siarczyn
    >>
    >> to dlaczego te siarkowe syfy są w cydrze lubelskim ?
    >
    > E?

    E221 -- siarczyn sodu
    E225 -- siarczyn potasu
    E226 -- siarczyn wapnia

    > Każde wino sklepowe ma siarczyny. A przynajmniej te które kupuję,
    > czyli z półki 15-40 zeta za flaszkę.

    Ma to na etykietce, tyle można powiedzieć. Nikt tych siarczyn do wina
    ani do cydru nie dodaje, po prostu od stuleci jako tradycyjne odkażanie
    klamotów używanych do produkcji wina stosuje się okadzanie dwutlenkiem
    siarki. Ten łacząc się z wodą daje kwas siarkawy, a z solami metali
    alkalicznych wymienione wyżej E. Tak samo jest w winie sklepowym, jak
    i w tym kupionym prosto od chłopa w winnicy czy innym château. Napis
    jest dupokryjką, jak wiele innych napisów. Odnosi się do możliwości
    wystąpienia śladowych ilości. Zakładam, że "wina" robione we fabryce
    jakimiś nowoczesnymi metodami mogą siarczyn w ogóle nie zawierać.

    --
    Jarek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1