-
X-Received: by 2002:a25:3444:0:b0:ba1:d0:7f7c with SMTP id
b65-20020a253444000000b00ba100d07f7cmr1286576yba.2.1687268928814; Tue, 20
Jun 2023 06:48:48 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a25:3444:0:b0:ba1:d0:7f7c with SMTP id
b65-20020a253444000000b00ba100d07f7cmr1286576yba.2.1687268928814; Tue, 20
Jun 2023 06:48:48 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!proxad.net!feeder1-2.proxad.net!209.85.160.216.MISMATCH!n
ews-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.googlegrou
ps.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.misc.budowanie
Date: Tue, 20 Jun 2023 06:48:48 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=213.5.254.77;
posting-account=TLUElgoAAADDTmlbJ6QaE_TrVIRPlJSK
NNTP-Posting-Host: 213.5.254.77
References: <5...@g...com>
<u6ra51$m3b$1$lisciast@news.chmurka.net>
<s...@f...lasek.waw.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <3...@g...com>
Subject: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym
siarczynami ?
From: WS <L...@c...pl>
Injection-Date: Tue, 20 Jun 2023 13:48:49 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:590755
[ ukryj nagłówki ]wtorek, 20 czerwca 2023 o 11:55:02 UTC+2 Jarosław Sokołowski napisał(a):
> Nikt tych siarczyn do wina
> ani do cydru nie dodaje
hm, nawet domowi winiarze dodają :(
np wg https://sklep.sklepyhobby.pl/content/19-przydatne-in
formacje-przy-robieniu-wina
"Po zakończeniu fermentacji, dodajemy 6-10g pirosiarczynu potasu na 100L.
Dodanie piro ma na celu ostatecznie zatrzymać fermentację (zabić drożdże)."
Podobnie za komuny produkowano słynne jabole. Żeby zbyt długo nie czekać (czas to
pieniądz... ;) ) po burzliwej fermentacji przerywało się proces SO2 lub podobnym... i
do butelek. Bez tego powstałby szampan ;) , ale butelki mogły tego nie przeżyć...
Przy cydrach robiąc wytrawny można sobie podarować - trochę gazu w butelce musi być.
Słodki- można dodać jakiś niefermentujący słodzik, np. erytrytol, jeśli cukier, to
trzeba drożdże wymordować wcześniej, bo będzie z tego "wino", a CO2 dołożyć
sztucznie...
Następne wpisy z tego wątku
- 20.06.23 17:04 a a
- 20.06.23 17:10 Jarosław Sokołowski
- 20.06.23 18:11 cef
- 20.06.23 22:48 WS
- 20.06.23 23:01 a a
- 20.06.23 23:35 LordBluzg(R)??
- 21.06.23 00:11 WS
- 21.06.23 00:16 a a
- 21.06.23 00:24 LordBluzg(R)??
- 21.06.23 00:51 Jarosław Sokołowski
- 21.06.23 02:52 LordBluzg(R)??
- 21.06.23 12:54 a a
- 21.06.23 13:43 WS
- 21.06.23 13:59 a a
- 21.06.23 14:41 Jarosław Sokołowski
Najnowsze wątki z tej grupy
- Prunt z dachu
- Jaka wełna na poddasze?
- Szambo przy wysokim poziomie wód
- światełko w tunelu?
- Mokry sen Zenka :)
- Prunt drogi!
- SEMS Portal
- Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
Najnowsze wątki
- 2025-04-05 Prunt z dachu
- 2025-03-26 Jaka wełna na poddasze?
- 2025-03-26 Szambo przy wysokim poziomie wód
- 2025-03-26 światełko w tunelu?
- 2025-03-19 Mokry sen Zenka :)
- 2025-03-08 Cięcie wysokich tui
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?