eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieDlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ? › Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
  • X-Received: by 2002:a25:86c9:0:b0:bcc:285c:66e9 with SMTP id
    y9-20020a2586c9000000b00bcc285c66e9mr1482417ybm.5.1687299061332; Tue, 20
    Jun 2023 15:11:01 -0700 (PDT)
    X-Received: by 2002:a25:86c9:0:b0:bcc:285c:66e9 with SMTP id
    y9-20020a2586c9000000b00bcc285c66e9mr1482417ybm.5.1687299061332; Tue, 20
    Jun 2023 15:11:01 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!1.us.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!usenet.blueworldhosting.com!diablo1.usenet.blueworldhosti
    ng.com!peer02.iad!feed-me.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!news-out
    .google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.googlegroups.com!
    not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Tue, 20 Jun 2023 15:11:01 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <u6t63f$acc6$1@portraits.wsisiz.edu.pl>
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=213.5.254.77;
    posting-account=TLUElgoAAADDTmlbJ6QaE_TrVIRPlJSK
    NNTP-Posting-Host: 213.5.254.77
    References: <5...@g...com>
    <u6ra51$m3b$1$lisciast@news.chmurka.net>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <3...@g...com>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <4...@g...com>
    <u6t63f$acc6$1@portraits.wsisiz.edu.pl>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <c...@g...com>
    Subject: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym
    siarczynami ?
    From: WS <L...@c...pl>
    Injection-Date: Tue, 20 Jun 2023 22:11:01 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Received-Bytes: 2948
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:590773
    [ ukryj nagłówki ]

    wtorek, 20 czerwca 2023 o 23:35:44 UTC+2 LordBluzg(R)?? napisał(a):

    > BARBARZYŃCA!
    >
    > Ja karmię winogrono...wróć...
    >
    > Mam prasę i tłoczę winogrono. Dodaję drożdży winiarskich 18% i proporcję
    > słodu (cukier z wodą przegotowaną w stężeniu) w...wiaderku. Po 4-5
    > dniach usuwam łupiny (owoc) i moszcz wlewam do baniaka. Dodaję drożdży
    > winiarskich i pożywkę (proporcje zależne od ilości i wynikowego, czy
    > chcę mieć wino wytrawne czy słodkie czy półsłodkie). Każde wino ma u
    > mnie >17%.??

    ;)
    tez tak kiedyś robiłem, czyli im więcej powera tym lepiej ;) ale już mi przeszło...
    chcąc się nawalić taniej wódę lub spiryt kupić ;)
    przecież toto winem nie jest: https://www.prawoalkoholowe.pl/tag/wino/
    Ja robię tylko czerwone, maceracja kilka dni i na prasę...
    Obecnie staram się nie dolewać wody ani nie dodawać cukru, w sumie trochę kwaśne
    wychodzi...
    Dobrych kilka lat temu robiłem mocne z jabłek - sam sok + cukier, ale następny będzie
    jednak wytrawny cydr ;) niestety nie w tym roku, bo jabłek będzie max na 2 szarlotki
    :(



Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1