-
X-Received: by 2002:a25:86c9:0:b0:bcc:285c:66e9 with SMTP id
y9-20020a2586c9000000b00bcc285c66e9mr1482417ybm.5.1687299061332; Tue, 20
Jun 2023 15:11:01 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a25:86c9:0:b0:bcc:285c:66e9 with SMTP id
y9-20020a2586c9000000b00bcc285c66e9mr1482417ybm.5.1687299061332; Tue, 20
Jun 2023 15:11:01 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!1.us.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!usenet.blueworldhosting.com!diablo1.usenet.blueworldhosti
ng.com!peer02.iad!feed-me.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!news-out
.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.googlegroups.com!
not-for-mail
Newsgroups: pl.misc.budowanie
Date: Tue, 20 Jun 2023 15:11:01 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <u6t63f$acc6$1@portraits.wsisiz.edu.pl>
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=213.5.254.77;
posting-account=TLUElgoAAADDTmlbJ6QaE_TrVIRPlJSK
NNTP-Posting-Host: 213.5.254.77
References: <5...@g...com>
<u6ra51$m3b$1$lisciast@news.chmurka.net>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<3...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<4...@g...com>
<u6t63f$acc6$1@portraits.wsisiz.edu.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <c...@g...com>
Subject: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym
siarczynami ?
From: WS <L...@c...pl>
Injection-Date: Tue, 20 Jun 2023 22:11:01 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Bytes: 2948
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:590773
[ ukryj nagłówki ]wtorek, 20 czerwca 2023 o 23:35:44 UTC+2 LordBluzg(R)?? napisał(a):
> BARBARZYŃCA!
>
> Ja karmię winogrono...wróć...
>
> Mam prasę i tłoczę winogrono. Dodaję drożdży winiarskich 18% i proporcję
> słodu (cukier z wodą przegotowaną w stężeniu) w...wiaderku. Po 4-5
> dniach usuwam łupiny (owoc) i moszcz wlewam do baniaka. Dodaję drożdży
> winiarskich i pożywkę (proporcje zależne od ilości i wynikowego, czy
> chcę mieć wino wytrawne czy słodkie czy półsłodkie). Każde wino ma u
> mnie >17%.??
;)
tez tak kiedyś robiłem, czyli im więcej powera tym lepiej ;) ale już mi przeszło...
chcąc się nawalić taniej wódę lub spiryt kupić ;)
przecież toto winem nie jest: https://www.prawoalkoholowe.pl/tag/wino/
Ja robię tylko czerwone, maceracja kilka dni i na prasę...
Obecnie staram się nie dolewać wody ani nie dodawać cukru, w sumie trochę kwaśne
wychodzi...
Dobrych kilka lat temu robiłem mocne z jabłek - sam sok + cukier, ale następny będzie
jednak wytrawny cydr ;) niestety nie w tym roku, bo jabłek będzie max na 2 szarlotki
:(
Następne wpisy z tego wątku
- 21.06.23 00:16 a a
- 21.06.23 00:24 LordBluzg(R)??
- 21.06.23 00:51 Jarosław Sokołowski
- 21.06.23 02:52 LordBluzg(R)??
- 21.06.23 12:54 a a
- 21.06.23 13:43 WS
- 21.06.23 13:59 a a
- 21.06.23 14:41 Jarosław Sokołowski
- 21.06.23 21:42 WS
- 21.06.23 21:51 WS
- 21.06.23 23:48 Jarosław Sokołowski
- 22.06.23 00:28 a a
Najnowsze wątki z tej grupy
- Szambo przy wysokim poziomie wód
- światełko w tunelu?
- Mokry sen Zenka :)
- Prunt drogi!
- SEMS Portal
- Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
- qqqq
- Tauron przysyła aneks
Najnowsze wątki
- 2025-03-26 Szambo przy wysokim poziomie wód
- 2025-03-26 światełko w tunelu?
- 2025-03-19 Mokry sen Zenka :)
- 2025-03-08 Cięcie wysokich tui
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent
- 2025-01-19 qqqq