eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePiec do pieczenia chleba/pizzyRe: Piec do pieczenia chleba/pizzy
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!newsreader4.netcolog
    ne.de!news.netcologne.de!peer01.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!peer02.
    ams4!peer.am4.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.p
    l!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl
    .POSTED!not-for-mail
    Date: Sun, 9 Jan 2022 21:42:44 +0100
    MIME-Version: 1.0
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101
    Thunderbird/91.4.1
    Subject: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Content-Language: pl
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    References: <o...@l...harvard.local>
    <srer34$uvu$1$Janusz@news.chmurka.net>
    <e...@g...com>
    From: Uzytkownik <a...@s...pl>
    In-Reply-To: <e...@g...com>
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Antivirus: AVG (VPS 220109-4, 9.1.2022), Outbound message
    X-Antivirus-Status: Clean
    Lines: 31
    Message-ID: <61db48c4$0$536$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 94.254.185.74
    X-Trace: 1641760964 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 536 94.254.185.74:58292
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Bytes: 3197
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:580323
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 09.01.2022 o 15:32, Zenek Kapelinder pisze:
    >> Mam piekarnik elektryczny Zanussi w którym wypieka żona 3 bochenki
    >> chleba za 1 zamachem, pizzę także kilka można. Wszystko na termoobiegu,
    >> 2,2kW mocy.
    >> Więc zwykły piekarnik z termoobiegiem daję radę :)

    Dokładnie i to jest najlepsze rozwiązanie do pieczenia chleba i pizzy.
    Zwykły lub mniej zwykły piekarnik np. taki z funkcją pary. Tutaj polecam
    piekarniki Electrolux, które mają programy wypieku prawdziwego chleba
    wraz z procesem wyrastania/fermentacji ciasta, a funkcja pary pozwala
    przeprowadzić proces wypieku bez zbytniego przypieczenia skórki. Chleb
    ma wtedy chrupiącą, brązową, ale nie spieczoną skórkę.

    > W pieczeniu chleba samo pieczenie nie jest specjalnie upierdliwe. W pieczeniu
    chleba upierdliwe jest zrobienie ciasta. Jak się zrobi to trzeba wszystko posprzątać,
    umyć. Maszynka do chleba ma tą zaletę że wrzuca się składniki i włącza. Jak upiecze
    wyjmuje sie chleb i czeka do następnego razu. Maszynkę mam wiele lat i ten helm co
    się w nim rozrabia myłem dwa razy. Raz jak dżem próbowałem zrobić. A drugi raz jak
    próbowałem wymieszać w nim składniki na kiełbasę. Jeszcze był trzeci raz a
    jednocześnie pierwszy. Jak kupiłem maszynkę to umysłem to co się z ciastem styka.

    Ile razy w tej maszynce piekłeś pizzę?

    Zwróć uwagę, że Tomasz nie pyta o wypiekacz do bułek, ale o piec do
    pieczenia chleba i pizzy. Twój wypiekacz nie służy do pieczenia chleba,
    ale tylko i wyłącznie do wypieku bułki drożdżowej.

    Wypiek bułki drożdżowej i wypiek chleba to są dwa, całkiem różne
    procesy, a podstawą wypieku prawdziwego chleba jest przygotowanie
    zakwasu żytniego, odpowiednie wyrobienie ciasta i przeprowadzenie
    procesu fermentacji tego ciasta.

    Co najważniejsze, chleb wypieka się bez dodatku drożdży lub z bardzo
    niewielkim ich dodatkiem. Bułka natomiast wypiekana jest bez zakwasu
    zasadniczo z użyciem samych drożdży.


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1