-
X-Received: by 2002:a25:fc28:0:b0:bb1:d903:eae9 with SMTP id
v40-20020a25fc28000000b00bb1d903eae9mr5131291ybd.2.1687294906287; Tue, 20
Jun 2023 14:01:46 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a25:fc28:0:b0:bb1:d903:eae9 with SMTP id
v40-20020a25fc28000000b00bb1d903eae9mr5131291ybd.2.1687294906287; Tue, 20
Jun 2023 14:01:46 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!1.us.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!usenet.blueworldhosting.com!diablo1.usenet.blueworldhosti
ng.com!peer02.iad!feed-me.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!news-out
.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.googlegroups.com!
not-for-mail
Newsgroups: pl.misc.budowanie
Date: Tue, 20 Jun 2023 14:01:45 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <4...@g...com>
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=46.134.171.193;
posting-account=XS5sXwoAAABKU0kHcsk_nashWaidAu0Q
NNTP-Posting-Host: 46.134.171.193
References: <5...@g...com>
<u6ra51$m3b$1$lisciast@news.chmurka.net>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<3...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<4...@g...com>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <3...@g...com>
Subject: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym
siarczynami ?
From: a a <m...@g...com>
Injection-Date: Tue, 20 Jun 2023 21:01:46 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Bytes: 4948
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:590765
[ ukryj nagłówki ]On Tuesday, 20 June 2023 at 22:48:56 UTC+2, WS wrote:
> wtorek, 20 czerwca 2023 o 17:10:33 UTC+2 Jarosław Sokołowski napisał(a):
>
> > Bardzo dobre porównanie. Ci "domowi winiarze" to własnie relikt komuny.
> > Produkują wino z buraków -- bo cały alkohol w tym "winie" pochodzi z
> > fermentacji rafinowanego cukru buraczanego. Dodane owoce to tam robią
> > głównie kolor, bo o smaku i aromacie tego klarowanego zacieru lepiej
> > nie mówić.
> Hm, jakoś nie mogę się zgodzić z taką wersją. Sam robię wino i piwo, cydr w
planach.
> Jako fan maksymalnie wytrawnych trunków mam prosto: celem jest zamiana całego
naturalnego cukru zawartego w owocach w alko, więc nie muszę kombinować - drożdże
"padają" z braku pożywienia ;)
> Natomiast zdaję sobie sprawę z problemów związanych z produkcja słodszych wersji -
polskie owoce (np. moje winogrona) nie mają tyle cukru, żeby dojść do kilkunastu
procent alko przy których drożdże padną i zostanie jeszcze cukier w moszczu. Trzeba
je dosłodzić, a żeby nie fermentowało do ~15% ubić drożdże wcześniej...
> Podobnie piwo: po praktycznie skończonej fermentacji idzie do butelkowania,
dosypuje trochę glukozy do każdej butelki, żeby miało bąbelki, cały cukier się
przetwarza...
> > > Bez tego powstałby szampan ;) , ale butelki mogły tego nie przeżyć...
> > A nie, szampan jednak robi się inaczej. Nieliczne bąbelki z głównej
> > fermentacji w butelce ma muskat albo zielone wino (portugalskie vinho
> > verde).
> E... metoda podobna - szampan ma dwie fermentacje, jedna standardowo w kadzi, druga
w butelce.Czyli tak by się skończyło dosypanie cukru do butelek, żeby mieć słodkie,
lub zbyt wczesne zabutelkowanie ;)
> > Cydr ma więcej wspólnego z piwem, niż z winem. Podobny rodzaj fermentacji.
> W sumie może tak, ale problemem jak wyżej: jak zrobić słodki?
> Jeśli nie przerwie się fermentacji i dosłodzi cukrem, to drożdże raczej nie skończą
pracy na ~4%
> Z wytrawnym jest prosto, bo na więcej nie ma cukru w jabłkach...
>
> WS
Babcia robiła w balonie wino z dzikiego głogu a ryż dostarczał cukrów zlożonych
(skrobii) rozkladanej na cukry proste, ulegające fermentacji alkoholowej.
Przepis przywiózł dziadek z Japonii.
I to było coś interesującego
Sam zrobiłem wino z mrożonych czarnych porzeczek i stało w balonie może z pół roku
zamknięte szklanym syfonem
a potem wyjąłem syfon i dalej stało otwarte
i przyjechał mąż kuzynki i mi pomagał w remoncie i cały balon wypił
Było wyjątkowo stabilne, żaden kis, głęboki aromat
P:olecam te 2 przysmaki.
A co do cydru lubelskiego to jest orzeźwiający jak dzisiejsze bezalkoholowe Okocimy
owocowe,
ale po wypiciu 4. butelki można już wyczuć kwas siarkowy w żołądku.
Następne wpisy z tego wątku
- 20.06.23 23:35 LordBluzg(R)??
- 21.06.23 00:11 WS
- 21.06.23 00:16 a a
- 21.06.23 00:24 LordBluzg(R)??
- 21.06.23 00:51 Jarosław Sokołowski
- 21.06.23 02:52 LordBluzg(R)??
- 21.06.23 12:54 a a
- 21.06.23 13:43 WS
- 21.06.23 13:59 a a
- 21.06.23 14:41 Jarosław Sokołowski
- 21.06.23 21:42 WS
- 21.06.23 21:51 WS
- 21.06.23 23:48 Jarosław Sokołowski
- 22.06.23 00:28 a a
Najnowsze wątki z tej grupy
- w Nowym Roku 2025r
- Blenda/ramka do kominka na zamówienie
- Co tam u Was
- Deweloper przegral w sadzie musi zwrócic pieniądze Posypia sie kolejne pozwy?
- Cicha noc...
- 9. Raport Totaliztyczny: Sprawa moich pomysłów na pracę doktorską które przekazałem PW, a które sprzedano do WB
- Problem z wilgotnością
- Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- ...a po nocy, przychodzi dzień...
- pierdolec na punkcie psa
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
- Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
Najnowsze wątki
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r
- 2025-01-02 Blenda/ramka do kominka na zamówienie
- 2025-01-01 Co tam u Was
- 2024-12-28 Deweloper przegral w sadzie musi zwrócic pieniądze Posypia sie kolejne pozwy?
- 2024-12-24 Cicha noc...
- 2024-12-08 9. Raport Totaliztyczny: Sprawa moich pomysłów na pracę doktorską które przekazałem PW, a które sprzedano do WB
- 2024-12-05 Problem z wilgotnością
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet